8 grudnia 2015

Zdrowo czekoladowo

Stali bywalcy bloga zdążyli się już zorientować, że zdrowe odżywianie jest nie tylko moim sposobem na życie, ale również moim hobby. Jak to? - zapytacie. Tak, tak - zdrowe żywienie mojej Rodziny to nie tylko cel sam w sobie, ale i temat do poszukiwania coraz to nowych sposobów na smaczne i zbilansowane posiłki.
Dziś będzie nietypowo :)




Awokado, zwane również smaczliwką to owoc, który coraz częściej gości nie tylko w asortymencie naszych sklepów, ale i na naszych stołach. Nie każdemu odpowiada jego specyficzny maślany posmak, niektórzy twierdzą wręcz, że to owoc bez smaku. Jak bardzo się mylą!
Awokado, bogate w zdrowe tłuszcze nienasycone, doskonale sprawdza się w postaci dodatku do sałatek czy jako pasta na kanapki (sławne guacamole). Nie każdy jednak wie, że można nim zastępować niezbyt zdrowy tłuszcz zwierzęcy występujący w smacznych wypiekach.
Poniżej znajdziecie przepis na zdrowe brownie, w którym jedynym tłuszczem jest ten zawarty w awokado właśnie.


SKŁADNIKI
1 dojrzałe awokado
1,5 szklanki wody
3/4 szklanki prawdziwego kakao w proszku
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki stewii
3-4 łyżki miodu
0,5 szklanki orzechów włoskich
1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady

Rozpołowić awokado, wyjąć pestkę i wydrążyć środek, rozgnieść widelcem. Dodać wodę, miód, stewię, miksować. Następnie dodawać suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, nadal mieszając. Na samym końcu dodać posiekaną czekoladę i orzechy i zamieszać wszystko łyżką. Przełożyć do formy (u mnie ceramiczna forma na tartę wyłożona papierem do pieczenia) i piec w 180 stopniach około 45 minut.
Odstawić do przestygnięcia a następnie zajadać ze smakiem :)


2 komentarze:

  1. Stewia to tak zwane zioło słodowe, roślina o bardzo słodkim smaku wykorzystywana jako zastępnik cukru :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i każde pozostawione słowo :)
Kuku & Cui

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...