29 listopada 2015

Kto lubi tuńczyka ręka w górę!

Będąc małą dziewczynką myślałam, że tuńczyki to malutkie rybki, które w całości mieszczą się w puszcze. Pewnie pomyliłam je z sardynkami. Wszak tuńczyk to ryba tak duża, że puszka, która ją pomieści musiałaby mieć wielkość ogromnej skrzyni mierzącej nawet do 4 metrów (tyle może wynosić długość największego z gatunku tuńczyków - tuńczyka błękitnopłetwego).
O tuńczyku mówi się, że jest rybą, która zawiera w sobie rtęć i inne metale ciężkie. Tak, to prawda. Ale nie różni się tym od innych ryb żyjących w dużych - zatem często zanieczyszczonych - akwenach morskich. Ponieważ we wszystkim potrzebny jest umiar, tu też zaleca się rozsądek. Spożycie kilka razy w miesiącu tej smacznej i bogatej w witaminy i kwasy Omega-3 ryby (w przypadku dzieci powinno to być 2-3 razy w miesiącu) nie powinno nikomu zaszkodzić.
Poniższy przepis na kotleciki z tuńczyka to sposób na szybki obiad, również dla tych, którzy za rybą nie przepadaj (czytaj: mój Pierworodny).


SKŁADNIKI
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • kostka chudego sera
  • 1 jajko
  • pół szklanki zmielonych płatków owsianych
  • 2 łyżki otrąb żytnich
  • pieprz, sól, curry, zioła prowansalskie - do przyprawienia

Tuńczyka (nie odsączonego) przekładam do miski i dodaję do niego kostkę białego sera. Zgniatam wszystko widelcem a następnie dodaję jajko. Mieszam łyżką. Na koniec dodaję płatki owsiane, otręby oraz sól, pieprz, curry i zioła prowansalskie (do smaku).
"Ciasto" rybno-serowe powinno być zwięzłe, tak aby dało się z niego uformować kotleciki. Ponieważ może się ono odrobinę kleić do dłoni przed formowaniem smaruję je odrobiną oliwy.
Nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Blachę wykładam papierem do pieczenia a następnie układam uformowane kotleciki (najpierw robię kulkę a następnie rozgniatam ją delikatnie łyżką). Piekę około 40 minut (kotleciki muszą być opieczone z dwóch stron). 
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Nie mam dostępu do sera białego. Lepiej spróbować zrobic z ricotta, czy serkiem typu bieluch?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem pewna, czy któryś z tych serków będzie odpowiedni - biały ser jest gęsty, ricotta i Bieluch raczej rzadkie. Ale możesz spróbować, dodając więcej otrębów lub płatków owsianych. Ricotta jest lekko słodka, spróbuj więc może z Bieluchem. Czekam na relację :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i każde pozostawione słowo :)
Kuku & Cui

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...