10 czerwca 2015

Warzywna tarta na słodko, czyli z Poradnika Kuchennego Pomocnika

Moja asystentka Helen jest absolutnie niezastąpiona w kuchni. Dzięki niej każde danie ma szansę zostać spalone, przesolone, łykowate lub surowe. Swój czar i urok rozsiewa tak skutecznie, że zapominam dodać soli lub wyciągnąć z piekarnika to, co do niego trafiło. 


Na szczęście tym razem nic złego w kuchni się nie wydarzyło i aromatyczna tarta z rabarbarem i truskawkami nie została przypalona, tudzież niedopieczona. Za to zanim opublikowałam dzisiejszy wpis po tarcie zostało tylko wspomnienie. Powiem więcej - zanim zrobiłam owej tarcie zdjęcia (w formie gotowej, czyli upieczonej) ta JUŻ była wspomnieniem. Zniknęła w przepastnych brzuchach moich domowników. Chwała im za to ;)
A ponieważ sezon rabarbarowo-truskawkowy właśnie w pełni korzystajcie z tych wspaniałych dobrodziejstw natury i pieczcie! Jestem pewna, że przepisem tym podbijecie serca Waszych bliskich.




A gdzie warzywo, zapytacie? Otóż rabarbar jest warzywem! Tak, tak - nie miejcie co do tego wątpliwości. Jedynie w Stanach Zjednoczonych jest on uważany za owoc i, powiem więcej, jest to ustalone sądownie :)

Składniki na tartę:
  • 80 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki owsianej
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
Składniki na "wypełnienie":
  • 1 kg rabarbaru 
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 budyń waniliowy (w proszku)
  • truskawki - wg uznania
Jak zrobić ciasto?

Miękkie masło zagniatamy z mąką pszenną i owsianą a następnie dodajemy jogurt. Ugniatamy, formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Kiedy ciasto się schłodzi przekładamy je do formy i równomiernie wyklejamy spód i boki. Dziurkujemy widelcem i wkładamy na 20 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

Jak zrobić "wypełnienie"?

Kiedy ciasto się piecze, myjemy, obieramy i kroimy rabarbar na około 2 cm kawałki. Przekładamy do dużej miski, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i proszek budyniowy a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Gdy tarta jest upieczona przekładamy do niej rabarbar, na wierzchu układamy pokrojone w plasterki (lub połówki) truskawki (ilość dowolna). Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez około 35-40 minut. Po wystygnięciu tarta nadaje się do spożycia :)
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i każde pozostawione słowo :)
Kuku & Cui

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...