21 kwietnia 2015

Nie do wiary

Postanowiła pojawić się w niedzielę, co nieszczególnie mnie zdziwiło - MSM urodził się w niedzielę i mój pierworodny również. Dlaczego więc miałaby wybrać inny dzień tygodnia?
O 9.10, w porze niedzielnego śniadania, powiedziała głośno: "Już jestem!" Nie chciała natomiast zdradzić, z jakiego powodu postanowiła pojawić się miesiąc przed terminem - najważniejsze, że zdążyła na pierwsze karmienie ;)
Nie do wiary, że minął już rok...
Zatem Córeczko - świętujemy!
Z domowym tortem a'la cassata, czyli włoskim ciastem z masą serową i kandyzowanymi owocami.


Biszkopt, składniki:
  • 6 jajek
  • 180 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
Masa z serka ricotta, składniki:
  • 3 opakowania serka ricotta (po 250 g)
  • sok z połówki cytryny
  • 80 g cukru pudru
  • 1 opakowanie mieszanki suszonych owoców
  • 100 g orzechów włoskich (uprzednio karmelizowanych)
  • 50 g obranych ze skórki migdałów
Karmelizowane orzechy, składniki:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki wody
  • 6 łyżek cukru
Śmietanka z jogurtem do obsmarowania tortu, składniki:
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego (około 180-200 g)
  • 150 ml zimnego mleka
  • 3 opakowania śmietanki w proszku


Jak zrobić biszkopt?
Jajka ubijamy z cukrem na gęstą, sztywną masę a następnie dodajemy powoli przesianą mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Boki tortownicy warto posmarować masłem lub oliwą i obsypać kaszą manną - boki biszkoptu nie przywrą do tortownicy.
Po upieczeniu zrzucamy tort z około 40-50 cm na kuchenny blat - można się śmiać ale to naprawdę działa :)
Kiedy biszkopt wystygnie dzielimy go na dwie części.

Jak zrobić karmelizowane orzechy?
Cukier rozpuszczamy w wodzie i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Połowę tak powstałego syropu odlewamy (będzie potrzebny do nasączenia biszkoptu), w drugiej połowie moczymy orzechy włoskie. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy na około 5 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.

Jak zrobić masę z serka ricotta?
Serek ricotta mieszamy z posiekanymi migdałami, suszonymi owocami i karmelizowanymi orzechami. Biszkopt nasączamy syropem cukrowym  (syrop cukrowy mieszamy z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny) i przekładamy serkiem, otrzymując trzy warstwy: biszkopt - serek - biszkopt.

Jak zrobić śmietankę?
Śmietankę w proszku ubijamy przez około 3 minuty z mlekiem i jogurtem.

Tort obsmarowujemy śmietanką i obsypujemy kolorowym "maczkiem". Górną krawędź tortu ozdabiamy czekoladowymi kuleczkami (w naszym przypadku są to chrupki kukurydziane oblane białą czekoladą).


9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Zrobiłam dwa takie! :D

      Usuń
  2. Jeszcze raz "sto lat" Helen!
    Cui... roboty z tym tortem, tyle że strach się bać! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom pracy nie jest dużo :) Choć opis rzeczywiście obszerny. Upiec biszkopt (można wg swojego sprawdzonego przepisu) i wymieszać serek z bakaliami i posmarować śmietanką, voila! Jak komuś się nie chce może pominąć karmelizowanie orzechów i dodać więcej suszonych owoców. Nadadzą wystarczającej słodyczy masie serowej ;)

      Usuń
  3. Mmmmm, wygląda pysznie :)
    Moja Zosia też z niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A! No i najlepsze życzenia! Dużo zdrówka i uśmiechu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za życzenia! :)

      Usuń
    2. Tort śliczny, na pewno skradnę pomysł :) Powiedz tylko gdzie kupowałaś te różowe kropki i jak to obsypywałaś?

      Usuń
    3. Różowe kropki (ślicznie to brzmi) kupowałam w sklepie dla cukierników. W Krakowie jest to akurat ten: http://www.galeriacukiernika.pl/ .
      Z obsypywaniem to prawdziwa zabawa... Kropki były wszędzie! Na podłodze, na blacie w kuchni, w moich rękawach :) Znajduję do dziś jakieś zaginione sztuki :)

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny i każde pozostawione słowo :)
Kuku & Cui

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...