14 kwietnia 2015

Alternatywnie - dla niejadka

Helen na widok brokuła zaczyna płakać. Nie, nie dlatego, że nie lubi tego warzywa. Ale dlatego, że od momentu zlokalizowania przedmiotu pożądania do momentu, gdy trafi on do buzi mija zdecydowanie zbyt dużo czasu :) Szybciej, szybciej! - wołałaby głośno i dobitnie, gdyby umiała mówić. Jestem pewna.

Dla odmiany nie ma mocnego, który przekonałby Mikołaja, że warzywa są smaczne i zdrowe. Że aspirujący piłkarz (a za takiego się uważa) oprócz chleba i sera powinien jeść również owoce. I że ulubiony przez niego ketchup robi się ze znienawidzonych pomidorów.

Na szczęście są jednak triki, które każda mama niejadka znać powinna. Jednym z nich jest... spaghetti z warzyw! Ha!
Zielone - z cukinii, pomarańczowe - z marchewki, lub białe - na przykład z pietruszki.


Czego potrzebujecie? Nożyka do warzyw o wdzięcznej nazwie julienne i odrobiny wyobraźni.


Oczywiście mój ośmiolatek doskonale wie, ze ten zielony makaron to cukinia. Mimo to, z malującym się na twarzy cierpieniem i wydobywając z siebie dźwięki dezaprobaty - zjada zielone nitki. Dobre i to :)

*Na zdjęciach pełnoziarniste spagetti z cukinią, szpinakiem i serem feta.

3 komentarze:

  1. Rozumiem, że makaron trzeba ugotować a warzywa pokroić, ale co dalej? Przeceniasz mnie ;) Gdzie przepis?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak - wrzucasz na patelnię, na której wcześniej podsmażasz cebulę z czosnkiem. Czekasz aż zwiędnie :) Jak zwiędnie rozdrabniasz drewnianą łyżką, a następnie dodajesz pokruszony ser feta.
      Makaron - gotujesz :P
      Cukinię skrobiesz nożykiem julienne.
      Jak makaron się ugotuje dodajesz szpinak oraz posiekaną cukinię. Doprawiasz do smaku!
      Kuku! Dasz radę! :P

      Usuń
  2. Najgorsze że to coś bardzo smakowicie wygląda...

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i każde pozostawione słowo :)
Kuku & Cui

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...