16 stycznia 2015

Słodko i zdrowo

Niech się schowają wszystkie pavlowy, niebiańskie chmurki i wiśniowe cuda.
Jak mawia moja Mama, ten tort ma wszystkie torty pod sobą. Wiem, wiem - to tylko biszkopt z galaretką (niektórzy nawet uważają, że na miano tortu nie zasługuje). Nie mniej jednak tylko takie torty zdobiły urodzinowy stół i cieszyły moje podniebienie, gdy byłam małą dziewczynką.
Banalnie prosty, lekki i - dzięki delikatnej modyfikacji maminego przepisu - zdrowy. Zamiast śmietany - jogurt a zamiast cukru - stewia i ksylitol. Do tego świeże owoce i zdrowa dla naszych kości galaretka. Dzięki niemu wracam do smaków dzieciństwa :)


Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki ksylitolu ("oryginalnie" występuje tu cukier)
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej kokosowy (lub masło) i kasza manna (do posmarowania i obsypania tortownicy)

Składniki na masę jogurtową:
  • dwa duże jogurty greckie (po około 500 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 sklanki ksylitolu (można dać całą szklankę tylko cukru lub tylko ksylitolu)
  • 2 cukry waniliowe
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki żelatyny

Galaretka:
  • 3 szklanki wody
  • 2 galaretki truskawkowe (lub inne)
  • maliny i truskawki


Jak zrobić biszkopt.
Białka oddzielamy od żółtek i ucieramy wraz z cukrem do momentu, gdy piana będzie sztywna. Następnie dodajemy po jednym żółtku delikatnie mieszając. Na koniec dosypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę smarujemy olejem kokosowym, obsypujemy kaszą manną (nadmian wysypujemy) i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy około 30 minut w 150 stopniach.
Po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika zrzucamy go z wysokości około 30 cm na kuchenny blat (zawsze śmieję się z tego czarodziejskiego zabiegu, ale odkąd go stosuję moje biszkopty nie opadają, a jeśli się to zdarzy, to opadają równomiernie, nie tworząc na powierzchni wzgórków niczym powierzchnia księżyca :))


Jak zrobić masę jogurtową.
3/4 szklanki wody wlać do rondelka i rozpuścić w niej żelatynę. Odstawić na pół godziny. Ubić w tym czasie jogurt z cukrem/ksylitolem i cukrem wanilinowym. Rozpuszczoną w wodzie żelatynę podgrzać na małym ogniu (nie gotować!) a następnie odstawić do przestygnięcia. Przestudzoną dodać do ubitego jogurtu i całość odstawić do momentu, aż jogurt zacznie tężeć. Wylać masę jogurtową na biszkopt i wstawić do lodówki.

Jak zrobić galaretkę.
2 galaretki rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia.
Ułożyć w tym czasie owoce na zastygniętej masie jogurtowej a następnie wylać ostudzoną galaretkę. Wstawić do lodówki.

Zajadać ze smakiem ;)

3 komentarze:

  1. To pewnie tort urodzinowy?
    Wygląda zabójczo pracochłonnie - popatrzę tylko jeżeli pozwolicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urodzinowy :) I właśnie wbrew pozorom bardzo prosty i szybki! Lubię pichcić, ale czy wyglądam na kogoś kto ma czas na pożerające czas i energię przepisy? ;)

      Usuń
  2. Z tym rzucaniem wszystko się zgadza, moja tajemnica na udany tort! ;) Torcik pięknie się prezentuje, na pewno wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i każde pozostawione słowo :)
Kuku & Cui

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...