4 stycznia 2015

Pizza to czy chleb?

Odpowiem od razu: ani jedno, ani drugie. To focaccia! Pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem ziół i warzyw. Pachnące, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem.
Podane z oliwą będzie doskonałą przystawką dla zgłodniałych gości. Z ulubionymi dodatkami w postaci świeżych warzyw i domowego twarożku - świetną alternatywą dla chleba. Pokrojona na mniejsze kawałki idealnie zmieści się do szkolnej śniadaniówki i zastąpi sklepową drożdżówkę.
Odkąd odkryłam to wspaniałe włoskie pieczywo mam ochotę piec je codziennie. Na szczęście porcja ciasta, z której wyrabiam focaccię jest wystarczająco duża, żeby "przeżyć" na niej trzy dni i wystarcza jeszcze na obdarowanie nią najbliższych.
Focaccia to pierwsze pieczywo, które spróbowała Helen :) To właśnie dzięki temu niezwykłemu chlebkowi z powodzeniem przeprowadziliśmy "ekspozycję na gluten" :)



A oto przepis na wyśmienitą focaccię ze świeżą bazylią i pomidorkami koktajlowymi*
Porcja na 2 bochenki:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • szczypta cukru
  • 800 g mąki
  • 1 łyżka soli
  • 125 ml oliwy
  • 10 pomidorów suszonych (suchych, nie z zalewy)
  • pęczek bazylii
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek i gruboziarnista sól morska do przybrania ciasta

Ręcznie lub za pomocą robota kuchennego mieszamy ze sobą mąkę, sól i drożdże. Następnie dodajemy oliwę i stopniowo dolewamy wodę. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około jedną godzinę (czas wyrastania ciasta może być krótszy lub dłuższy - w zależności od temperatury otoczenia).
Gdy ciasto wyrasta siekamy drobno bazylię i szuszone pomidory. Dodajemy do wyrośniętego ciasta i ponownie zagniatamy.
Na posypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto, dzielimy na dwie części i formujemy bochenki. Mogą to być okrągłe, owalne lub prostokątne chlebki (w zależności od blachy lub formy, w której będziemy je wypiekać). Układamy placki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, delikatnie wciskamy w ciasto umyte i osuszone pomidorki koktajlowe a następnie ponownie przykrywamy ściereczką i dokładamy na około pół godziny do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Skrapiamy placki oliwą i posypujemy gruboziarnistą solą morską. Pieczemy przez około 25 minut do momentu, aż chlebki nabiorą złocistego koloru.

Smacznego!

*Przepis pochodzi z książki "KitchenAid - Wielka księga przepisów"



5 komentarzy:

  1. A ile kosztuje jeden bochenek takiego chlebka? Liczyłaś może?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wliczając koszt mojego nieocenionego robota kuchennego z pewnością sporo :) A tak poważnie - nie, nie liczyłam. Sklepowy chleb z pewnością wyjdzie taniej :)

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie, i ten zapach przy pieczeniu, uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - zapach wypełnia cały dom na bardzo długo :) W planach focaccia z innymi dodatkami :)

      Usuń
  3. Kusząco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i każde pozostawione słowo :)
Kuku & Cui

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...