7 stycznia 2015

Banan rulez!

W mojej kuchni "schodzą" w hurtowej wręcz ilości. Pora roku nie ma znaczenia. W lecie robię z nich lody a na co dzień muffiny. Co sobotę dodaję je do jaglanki a MSM zajada się nimi podczas ciężkiego dnia pracy.
Lubię je za zawartą w nich słodycz, dzięki której dodane do jakiegokolwiek ciasta znacznie zmniejszają ilość użytego w danym przepisie cukru. W tajemnicy powiem Wam więcej - czasem zupełnie pomijam cukier w przepisach zawierających banany. Wszak słodycz z nich płynąca jest w stanie zaspokoić głód największego amatora słodkości ;)


Banany - bo o nich mowa - zdrowe i pożywne owoce. Nie tylko świetnie smakują, ale są też bogatym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Zawierają potas i magnez oraz całkiem sporo węglowodanów, dzięki czemu dostarczają nam mnóstwo energii.

Poniższy przepis na CHLEBEK BANANOWY to poniekąd zmodyfikowany przepis na muffiny - składniki są niemal identyczne. Jeśli jednak zamiast słodkich babeczek preferujecie ciasto w jednym kawałku, koniecznie go wypróbujcie.


Chlebek świetnie nadaje się na codzienne ciasto dla całej rodziny a także jako coś słodkiego dla zaproszonych gości. Podane z lekko cytrynową polewą robi się bardziej szlachetne i z powodzeniem zastępuje wyszukany deser.
Klasyczny chlebek bananowy piecze się w podłużnej foremce (w moich stronach zwanej keksówką). Ale jeśli chcecie, aby ciasto wyglądało bardziej elegancko upieczcie je w ceramicznej foremce do tarty, tak jak zrobiłam to ja. 

Składniki:
  • 5 dojrzałych bananów
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki owsianej (uzyskacie ją dokładnie mieląc w blenderze płatki owsiane)
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego (180 g)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (myślę, że można zastąpić je również posiekanymi migdałami lub orzechami laskowymi)
Do miski wbijam jajka i zgniecione wcześniej widelcem banany. Dodaję jogurt, oliwę i mieszam.
Następnie dodaję wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier) i mieszam do dokładnego połączenia wszystkich składników. Na koniec dodaję orzechy i tak powstałe ciasto wylewam na wyłożoną papierem do pieczenia formę do tarty.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę chlebek około 50 minut. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem, czy środek jest suchy.
Gdy chlebek przestygnie polewam go przygotowaną wcześniej polewą. Resztę polewy podaję na stół wraz z chlebkiem - każdy może dodać do swojej porcji taką ilość, jaka mu odpowiada :)


Składniki na polewę:

  • 100-200 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 2-3 łyżki masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
Masło w temperaturze pokojowej ubijam wraz z serkiem homogenizowanym. Następnie dodaję stopniowo cukier puder a na samym końcu wlewam sok wyciśnięty z cytryny. Jeśli chcecie, aby polewa była bardziej gęsta dodajcie więcej masła.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Mniam! Uwielbiam i też często robię! Dzięki za przypomnienie, bo dawno go u nas nie było :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie :) Chyba go dziś ponownie upiekę :)

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny i każde pozostawione słowo :)
Kuku & Cui

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...