18 grudnia 2014

Wigilia bez barszczu? Nie ma mowy!

Czy wyobrażacie sobie Wigilię bez barszczu? Intensywnie pachnącego, o głębokim burgundowym kolorze i smaku, który towarzyszy nam od dzieciństwa?
Oczyma wyobraźni widzę konsternację Rodziny, kiedy zamiast tej wspaniałej czerwonej zupy na wigilijny stół "wjeżdża" rosół. Obawiam się, że pod choinką zabrakłoby dla mnie prezentów :)
Zatem, choć moja mała Córeczka nie zna jeszcze bożonarodzeniowych tradycji, postanowiłam, że i w jej wigilijnym menu znajdzie się barszczyk. Nie szkodzi, że konsystencja jest mniej płynna od tej "klasycznej" i nie pływają w nim uszka ;)




Składniki na jedną porcję:
  • 1 mały ziemniak,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • 1 średniej wielkości burak,
  • 2-3 kulki ziela angielskiego,
  • odrobina soku z cytryny,
  • łyżeczka masła lub oliwy.

Wszystkie warzywa obieram, kroję w kostkę i gotuję wraz z zielem angielskim do momentu, aż będą miękkie. Następnie miksuję wszystko na gładki krem dodając na samym końcu odrobinę soku z cytryny oraz łyżeczkę oliwy do smaku.


Uwaga! Jeśli nie chcecie, aby Wasz mały elegant lub dama zbrudzili swoje świąteczne ubranko koniecznie zaopatrzcie się w porządny śliniak :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i każde pozostawione słowo :)
Kuku & Cui

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...