30 października 2014

Gdyby nie dynia...

Lubię jesień. Naprawdę :) 
Za kasztany, na które muszę szczególnie uważać podczas treningów (wszak łatwo wywinąć orła na takim niewinnie leżącym na drodze kasztanie). Za mgłę, dzięki której otoczenie zmienia się magiczne miejsce rodem z filmów Hitchcocka. Za konieczność zmiany garderoby (o tak! nowe ubrania - to cieszy :)). 
I za dynię :)

Dynia to dla mnie iście bajkowe warzywo. Jej motyw przewija się przecież w wielu baśniach, które pamiętam z dzieciństwa i które poznają teraz moje dzieci. W końcu gdyby nie karoca z dyni Kopciuszek zostałby starą panną ;)
Zresztą magia dyni przejawia się również w jej właściwościach. Bogata w B-karoten, zawiera cynk, wapń, sporo potasu i witamin z grupy B. Poza tym jest niskokaloryczna a jej pestki zawierają w sobie bardzo zdrowe wielonasycone kwasy tłuszczowe.
No i możliwości jej wykorzystania w kuchni - wręcz wszechstronne. Smakuje doskonale tak na słodko w postaci ciasta dyniowego, dyniowych babeczek czy chociażby wspaniałego dżemu, jak i na słono. Można z niej przyrządzić pyszną, rozgrzewającą zupę z grzankami lub prażonymi pestkami dyni (a jakże), zapiec ją z dużą ilością przypraw w piekarniku lub przyrządzić ryż z dynią.
I właśnie to ostatnie danie serdecznie polecam!


Składniki na syty obiad dla 3 osób:
  • 2 szklanki ryżu,
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 cebula,
  • ok. 600 g dyni pokrojonej w kostkę,
  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (można pominąć),
  • pieprz, sól, curry, gałka muszkatołowa, oliwa.

Jak to zrobić?
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną drobną cebulkę. Podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy ryż i mieszamy tak, aby ziarenka ryżu stały się szkliste. Następnie wlewamy pół szklanki wina, mieszamy (można pominąć ten etap). Kiedy ryż wchłonie wino dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz soczewicę, wsypujemy curry i gałkę muszkatołową. Następnie wlewamy po chochelce bulion i czekamy aż ryż wchłonie cały płyn. Powtarzamy czynność do momentu kiedy cały bulion zostanie wykorzystany.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło posypując startym parmezanem.


2 komentarze:

  1. Wow Mam w domu wielką dynię i już nie muszę zastanawiać się co z nią zrobić. Może podrzucisz jeszcze przepis na ciacho?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowa - Ty dawaj przepis na ciacho! :) Czytałam, że pieczesz dzisiaj :)

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny i każde pozostawione słowo :)
Kuku & Cui

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...